Direct naar artikelinhoud
Huurproblemen

Een goed gesprek kan schulden voorkomen

Wegwijs worden in je financiën is voor veel mensen ingewikkeld.Beeld ANP XTRA

Iemand met schulden helpen is goed, schulden voorkomen is beter. Daarom biedt woningcorporatie Rochdale huurders aan om mee te kijken in hun huishoudboekje.

De signalen zijn er nog niet in overvloed, maar het gáát gebeuren, weet de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman: door de coronacrisis komen er mensen in de schulden terecht. Maar wie in geldnood zit, wacht vaak erg lang met het vragen van hulp en daarom kan het een paar jaar duren voordat dat zichtbaar wordt.

Precies daarom is Moorman blij met de steun van onder meer woningcorporaties, waarmee ze de afspraak heeft gemaakt dat die aan de bel trekken zodra een huurder één maand nalaat de huur te betalen. Dat was altijd twee maanden, maar juist in coronatijd is het belangrijk er snel bij te zijn, om te voorkomen dat schulden oplopen.

En daarom is Moorman óók blij met een proef van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale. Sinds eind vorig jaar biedt die alle nieuwe huurders van haar woningen een gesprek aan met een budgetadviescoach. Niet alleen om te kijken naar de gevolgen van de nieuwe huur, maar om precies in kaart te brengen hoe iemands financiële situatie eruitziet en om advies te geven over besparingen.

Pauzeknop

Eind vorige week presenteerde Rochdale die nieuwe aanpak op een symposium, waar ook Moorman sprak. Eerder die week stuurde zij nieuwe plannen naar de gemeenteraad op het gebied van schuldhulpverlening. Ze wil onder meer een ‘pauzeknop’ voor schulden. Dat houdt in dat iemands schuld wordt bevroren zodra hij of zij hulp vraagt. Oplopende rentes en telkens nieuwe incasso’s leiden dan niet tot steeds doorgroeiende schulden. “Schulden leggen een enorm beslag op iemands leven; ze zorgen voor stress, voor psychische klachten en kinderen lijden eronder. Als je dat voor kunt zijn door een aanpak als die van Rochdale, dan is dat winst.”

Het helpt echt, zegt Conny Blokker van Doras, een organisatie voor maatschappelijke dienstverlening, die is ingeschakeld om in Amsterdam-Noord die gesprekken te voeren. Blokker heeft er intussen de nodige achter de rug. “Zelfs mensen met een goede baan kan ik soms tips geven om te besparen.”

Vaker komt ze mensen tegen die in het woud aan regels de weg niet kunnen vinden en daarom minder geld binnenkrijgen dan waar ze recht op hebben – of meer uitgeven dan nodig is. “Mensen die bijvoorbeeld geen belastingaangifte doen en daarom niets terugkrijgen, terwijl dat wel kan”, begint ze op te sommen. “Of mensen voor wie het aanvragen van kwijtschelding van de gemeentebelastingen te ingewikkeld is. Of mensen die geen huurtoeslag aanvragen, omdat ze gehoord hebben van problemen met die toeslagen en daarom bang zijn dat ze later geld moeten terugbetalen.”

Zo kan ze nog wel even doorgaan. “Over abonnementen op televisie of telefoon denken mensen vaak: als het geregeld is, is het klaar. Dan kijken ze er nooit meer naar om, terwijl het intussen vaak wel goedkoper kan. Ze zijn niet brutaal genoeg om te vragen: kan ik niet eens meedoen aan een kortingsactie? Dus, ja, het is heel leuk werk. Mensen zijn er dankbaar voor.”

Sterke huurders in sterke buurten

Het scheelt vaak vele tientjes of zelfs honderden euro’s per maand, ziet Hester van Buren, bestuursvoorzitter van Rochdale. “Je kunt op je vingers natellen: wie zoveel geld misloopt, kan snel in de problemen komen. En die kan uiteindelijk de huur niet meer betalen. Tegen die tijd zit iemand al diep in de zorgen, want de huur wordt vaak het langst doorbetaald, ook als andere schulden al hoog opgelopen zijn.”

Het gaat Rochdale niet om het mislopen van huuropbrengsten of om de kosten van een huisuitzetting, die daarvan het gevolg kan zijn. “We willen sterke huurders in sterke buurten”, zegt Van Buren. En nee, niet elke woningcorporatie ziet deze zaken als haar taak. “Wij zijn er niet alleen voor de stenen, ook voor de mensen die erin wonen.”

Lees ook:

Schuldhulp kan beter, stelt denktank. ‘We moeten van straf naar vergiffenis en genade’

Schuldhulp kan veel beter, schrijft de Argumentenfabriek in een rapport. En de onderzoekers weten ook hoe.